palyazat
     
2020. 09. 10. 10:15 | Általános

Magántanár vagy nyelviskola?

A középiskolások közül sokan idén is komoly döntés előtt állnak, hiszen nyelvvizsgára és használható nyelvtudásra van szükségük. Ráadásul nem csak a későbbi munkaerőpiacon való boldogulás a tét, hanem az egyetemekre és a főiskolákra való bekerülés: 2020-tól ugyanis csak az felvételizhet, aki rendelkezik legalább egy B2 szintű (középfokú), általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával.

Az iskolai nyelvórák gyakran nem elegendőek a nyelvvizsgára való felkészüléshez, mert:

  • különböző tudásszintű és motiváltságú diákok kerülnek egy csoportba
  • általában csak nagyobb létszámú csoportokban van lehetőség tanulni
  • a nyelvtanároknak kötött tanterveket kell alkazniuk
  • tantárgyként tanítják, nem pedig készségfejlesztésként
  • nincs lehetőség az egyéni készségek és igények figyelembevételére

A fentiek és az idő szűkössége miatt érdemes tehát alaposan végiggondolni, hogy magántanár vagy nyelviskola segítségét vesszük igénybe a céljaink eléréséhez!Magántanár vagy nyelviskola?

Mikor válassz magán nyelvtanárt?

Számos előnye van annak, ha magántanár segítségét veszed igénybe. A saját ritmusodban haladhatsz, miközben a tananyag teljesen alkalmazkodik az egyéni igényeidhez. Az órák valamelyeset rugalmasan igazíthatóak, de a keresettebb magántanárok órarendjei többnyire kötöttek, így kevesebb lehetőséged van módosításokra. Emellett egyénileg általában kevesebb órára van szükség az egyes szintek elérésére.

Mik lehetnek a hátrányai, ha magántanár mellett döntesz?

  • csak egyféle nyelvhasználati formával találkozol
  • hosszú távon unalmas lehet, kevésbé motiváló
  • magasabb óradíj
  • minőségbiztosítás hiánya

Ezek közül a legkockázatosabb kétség kívül a minőségbiztosítás hiánya. Miért? A magántanárod munkáját senki nem ellenőrzi, nem felel senkinek. Ha egy magántanár szakmailag nem elég felkészült, az valószínűleg csak későn derül ki: amikor már akár több tízezer forintot hagytál ott, esetleg amikor egy vagy több sikertelen nyelvvizsgán is túl vagy. Sokszor olyanok is tanítanak, akik nem valódi tanárok, csak jól beszélik az adott nyelvet. Ne feledd azonban, hogy ez is egy szakma, a saját bevált módszertanával!

A legtöbb esetben csak személyes vagy internetes ajánlásokra hagyatkozhatsz, ha magántanárt választasz, ezért érdemes tehát minél több véleményt meghallgatni mielőtt döntést hozol.

 

Mikor válassz nyelviskolát?

Egy nyelviskolában általában egyénileg és csoportosan is van lehetőséged nyelvet tanulni, azonban összevetve a magán nyelvtanárok munkájával és módszereivel, az igazi különbség a csoportos képzésben rejlik.

Tapasztalatok szerint csoportban sokkal erősebb a motiváció, hiszen egy tanulóközösség részévé válsz: közel azonos vagy hasonló tudásszinten álltok, és többé-kevésbé hasonló nyelvi célokkal rendelkeztek. A való élethez hasonlóan többféle szituáció gyakorolható, és nem utolsó sorban új embereket ismerhetsz meg. Többféle nyelvhasználati formával találkozhatsz miközben csoporttársaiddal beszélgetsz, megismerheted mások hibáit, és együtt tanulhattok belőle. A nagyobb létszámmal természetesen együtt jár a tanár figyelmének megoszlása is, ez azonban kisebb létszámú (6-8 fős) csoportok esetében még nem okoz hátrányt.

Az idő pénz - tartja a mondás, ami a nyelvtanulás esetében halmozottan igaz. A legtöbbünknek se ideje, se elegendő anyagi forrása nincs arra, hogy kockáztasson, amég megtalálja az igazi nyelvtanárt. Egy minőségbiztosítási rendszert alkalmazó nyelviskola esetében azonban nem csak a diákok, hanem egy független minősítő szervezet ajánlásai is segíthetnek a választásban. Többkörös tanári felvételi, próbatanítások, külső szakértők bevonásával történő rendszeres óralátogatások, valamint továbbképzések jellemzik a minőségbiztosítást alkalmazó nyelviskolákat.

Ha nyelviskola mellett döntesz, válassz "Minősített és Ajánlott Nyelviskolát"!"Minősített és Ajánlott Nyelviskola védjegy"
Magyarországon a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete független szervezetként ellenőrzi és minősíti a nyelviskolákat. Nemcsak a nyelvoktatás szakmai színvonalát, hanem az iskolairányítást és a tárgyi feltételeket is vizsgálja. A Coventry House Nyelviskola a fővároson kívül egyedüliként 1992 óta folyamatosan megfelelt a díjnyertes ötven pontos minősítési rendszernek.

 

Szeretnéd tudni, hogy milyen szinten van a nyelvtudásod, és mennyi hiányzik még egy nyelvvizsgához?
Tudj meg többet nyelvtanfolyaminkról, töltsd ki adatlapunkat, és mi díjmentesen felmérjük a tudásod!