2018. 03. 02. 09:48 | Nyelvvizsgák

Mit kell tudni az INGYENES nyelvvizsgáról?

nyelvvizsga bizonyítvány

Januártól akár 34.500 Ft támogatást is kaphatnak azok a 35 év alattiak, akik 2018. január 1-jét követően szereznek közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát. Összeszedtük a legfontosabb szabályokat és tudnivalókat.

 

Kire vonatkozik az ingyenes nyelvvizsga?

Minden 35 évnél fiatalabb magyar állampolgárra, aki a komplex nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganapon még nem tölti be a 35. életévét. Egyesíteni kívánt részvizsgák esetén a második sikeres részvizsgáról kiállított nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganap a mérvadó. Az emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga esetén a tanúsítvány kiállításának napja, honosított nyelvvizsga esetén pedig a honosítási határozat kiállításának napja számít.

 

Mikortól lép hatályba a rendelet?

A rendelet 2018. január 1-én lépett hatályba, tehát az ezt követően megszerzett első sikeres komplex nyelvvizsgára lehet igénybe venni a támogatást. Amennyiben korábban, 2018. január 1. előtt már szereztél közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványt, de szükséged van még egy közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgára, ugyanúgy igénybe veheted a támogatást, de csak a január 1-jét követően elsőként megszerzett közép- vagy felsőfokú (vagy azzal egyenértékű érettségi) bizonyítványra.

 

Milyen SZINTŰ nyelvvizsga díja igényelhető vissza?

A támogatás csak az első középfokú (B2), felsőfokú (C1) vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsgára igényelhető. Alapfokú (B1) nyelvvizsga esetén nem igényelhető a támogatás. Emelt szintű érettségi esetén pedig csak akkor, ha már fizetned kell az érettségiért, és legalább 60%-os eredményt értél el, ugyanis ez egyenértékű a középfokú (B2) komplex nyelvvizsgával.

 

Milyen TÍPUSÚ nyelvvizsga díja igényelhető vissza?

A támogatás komplex (szóbeli és írásbeli) vizsga esetén jár. Ha külön-külön szerzed meg a szóbelit és az írásbelit akkor is igényelhető a támogatás kivéve, ha az első részvizsga vizsganapja 2018. január 1. előtti, vagy a két sikeres részvizsga-bizonyítvány kiállítása között több mint 1 év telt el, akkor a támogatás csak a második részvizsga díja után jár.

 

Mennyi a megszerezhető támogatás összege?

A támogatás mértéke a nyelvvizsga vagy az emelt szintű idegen nyelvi érettségi díja, de legfeljebb az adott évben érvényes minimálbér 25 százaléka, vagyis 2018-ban maximum 34 500 forint jár vissza a nyelvvizsga díjából. Ez a keret teljes mértékben fedezni fogja a középfokú BME és Telc nyelvvizsgáink díját. A 2018-ban szerzett, de még 2017-ben befizetett nyelvvizsgákra a 2017-es évi minimálbér vonatkozik, tehát legfeljebb 31.875 Ft igényelhető vissza.

 

Mikor és hogyan kapom vissza a nyelvvizsgám díját?

A vizsgát továbbra is Neked kell befizetned. Ezt követően a sikeres vizsgát igazoló bizonyítvány vagy tanúsítvány kiállításától számított egy éven belül nyújthatod be a támogatás iránti kérelmedet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon. A jogosultság megállapítását követően 13 napon belül utalják az általad megadott bankszámlára a támogatás összegét. Az igénylés pontos módjáról és a csatolandó dokumentumokról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság honlapján találsz bővebb információt.

 

Forrás és további információ:

  • A Kormány 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelete az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatásról (Magyar Közlöny 2017. évi 231. szám)
  • Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság online tájékoztatóNem vagy biztos benne, hogy sikerülni fog a nyelvvizsga?
Menj biztosra, és jelentkezz próbanyelvvizsgára az adott nyelvvizsga árának töredékéért!

A valódi vizsga felépítésének megfelelően egy szakképzett, tapasztalattal rendelkező vizsgáztató tanár egy Neked megfelelő, előre egyeztetett időpontban levizsgáztat. Tudni fogod, hogy mit ér a jelenlegi tudásod a vizsgán, hol kell még fejlődnöd, és további tanácsokat kapsz a sikeres nyelvvizsgához.

Próbanyelvvizsgát BME és Telc nyelvvizsgákból tehetsz nyelviskolánkban. Az írásbeli és a magnóhallgatás vizsgarészt egyénileg is megszervezzük Neked, nem szükséges csoportra várnod. A szóbeli vizsgarészt (beszédkészség) követően közvetlenül a vizsgáztató (és egyben dolgozatjavító) tanár személyes konzultáció keretében mondja el az eredményeket, valamint tanácsokkal lát el a felkészüléshez.

Próbanyelvvizsga díjak

Szint Komplex Írásbeli Szóbeli
Alapfok (B1) 7.000 Ft 3.500 Ft 3.500 Ft
Középfok (B2) 8.000 Ft 4.000 Ft 4.000 Ft
Felsőfok (C1) 9.500 Ft 5.000 Ft 4.500 Ft

 

Jelentkezéshez írj az info@coventry.hu e-mail címre,
vagy hívd hétköznap 8:00 és 18:00 között a 76/900-160-as számot!