Hogyan válasszunk jó nyelviskolát?

Bármennyire is szeretnénk, a nyelvtudás nem vehető be egy kapszulával, és nem sajátítható el pár hét alatt a fejünkre tehető csodás gépek egyikével sem. Ha valóban lehetne ilyen módszerekkel eredményesen tanulni, valószínűleg minden iskolában és egyetemen így tanítanának.
A nyelvtanuláshoz idő kell. Azonban nem mindegy, hogy milyen hosszú ez az idő, és hogyan érzed magad közben. Egy rosszul választott nyelvtanárral vagy nyelviskolával rengeteg szabadidőd és pénzed dobod ki az ablakon.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüld, az alábbiakban összegyűjtöttük az általunk legfontosabbnak tartott szempontokat, melyek alapján kiválaszthatod a jó nyelviskolát:

 

  • Minősített és ajánlott nyelviskola

A jó nyelviskola nem fél a megmérettetéstől.Minősített nyelviskola logó A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete független szakmai szervezetként vizsgálja a magyar nyelviskolákat: órákat látogatnak, a tanárokat és az irodát is különböző szakmai szempontok alapján ellenőrzik. Az Egyesület által kidolgozott, Európai Nyelvi Díjat is nyert minősítési rendszer rendkívül szigorú. Csak az a nyelviskola kaphatja meg a "Minősített és ajánlott nyelviskola" címet, amely megfelel mind az 50 minősítési pontnak. A Budapesten kívüli nyelviskolák között egyetlen olyan nyelviskola van, amely 1992 óta folyamatosan elnyerte ezt a rangos címet: a kecskeméti Coventry House Nyelviskola.

  • A tanárod igazi tanár legyen

Egy nyelvtanfolyamot az elkötelezett, tehetséges, hivatástudattal rendelkező nyelvtanárok tesznek kiválóvá, akik amellett, hogy nagyon jól beszélik az adott nyelvet, a tudásukat hatékonyan át is képesek adni. Önmagában az, hogy valaki beszél egy nyelvet, még nem teszi képessé arra, hogy tanítsa is. Egy szülőnek, vagy magának a nyelvtanulónak nincs lehetősége arra, hogy előre felmérje az oktató képességeit, tudását. Kérdezz rá, hogy ez az adott iskolánál hogyan működik. Az ideális válasz az, hogy a szakmai interjú, a nyelvtudás felmérése után a tanár-jelölt órát látogat, majd próba órákat tart. Csak akkor csatlakozhat a tanári karhoz, ha ezek mind kiválóak. A tanulmányi vezető a későbbiek során az új oktató óráit is rendszeresen látogatja, és további tanácsokkal látja el.

  • Anyanyelvű tanár

Jó nyelviskola nem létezhet anyanyelvű tanárok nélkül. Az ő közreműködésükkel lehet az adott nyelv kiejtését, kifejezéseit, kultúráját elsajátítani. Óráikon általában kevesebb a nyelvtan, több a beszélgetés és a jókedv, mint a hagyományos órákon. Egy "igazi" anyanyelvű tanártól élmény tanulni, próbáld ki Te is! A Coventry House-ban angol, német és francia anyanyelvű tanároktól tanulhatsz, akik a tanfolyamok óraszámának megközelítőleg a felét tartják.

  • Tanulmányi vezető

A tanulmányi vezető egy olyan több éves nyelvtanári tapasztalattal rendelkező, magasan képzett tanár, aki a többi nyelvtanár munkáját ellenőrzi. Órákat látogat, átnézi a legújabb tananyagokat. Ő a nyelviskola szakmai minőségéért felelős munkatárs. Egy jó nyelviskola biztosan rendelkezik rátermett tanulmányi vezetővel. Nyelviskolánkban két tanulmányi vezető is dolgozik: egyikük az angol, másikuk a német és egyéb nyelvű tanfolyamok felelőse.

  • Nyelviskola és nyelvvizsgahely egyben

Ha nyelvvizsgázni is szeretnél, akkor érdemes olyan nyelviskolát választanod, mely egyben nyelvvizsgahelyként is funkcionál. Ez azért fontos, mert ezekben az iskolákban aktív vizsgáztató tanárok is dolgoznak, akik hitelesen és naprakészen láthatnak el minden fontos ismerettel, apró trükkel. Ezekben a nyelviskolákban rendszeresen indulnak az adott nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok is, melyek nagymértékben segítik a bizonyítvány megszerzését. A nyelviskolánkban letehető nyelvvizsgák közül (BME, Goethe, LEXINFO és TELC) a legnépszerűbbek a BME és a TELC. Ezen vizsgákhoz kapcsolódóan minden vizsgaidőpont előtt szervezünk felkészítő tanfolyamot, melyet vizsgáztató tanárok tartanak. Készülj, és vizsgázz ugyanott!

  • Csoportlétszám

Kérdezz rá a csoportlétszámra! A törvényben szereplő felső határ 16 főben maximalizálja a hallgatók számát, ugyanakkor szerintünk a 4-8 fő az ideális. Sokan kérdezik, hogy hatékonyabb-e az egyéni oktatás, mint a csoportos. Az egyéni órás képzés azok számára a legjobb, akiknek másokkal nehezen összeegyeztethető igényeik és lehetőségeik vannak. Jelentheti ez a különleges időbeosztást, vagy akár azt, hogy nagyon szoros határidővel kell eredményt elérniük. Tapasztalataink szerint azonban a motiváció csoportban tovább fenntartható és bizonyos kommunikációs formák begyakorlásához több mint két ember (nyelvtanuló és tanár) szükséges.

  • Az ár

Az extrém, több százezer forintos mindenféle csodagépekre alapozóAz idő pénz gyorstalpalókat a szakma nem szokta javasolni. Mindazonáltal a kiugróan olcsó tanfolyamokban is kételkednünk kell. Van egy bizonyos óradíj, ami alatt egy jó tanár nem vállal munkát. Az ügyfélszolgálat segítsége, a helyszín felszereltsége, a tananyagellátás, a továbbképzések mind értéket képviselnek. Egy kiugróan olcsó iskolában ezek közül minden bizonnyal hiányzik valami.
Az árról általában elsőre egy forintosítható összeg jut az eszünkbe. Pedig egy nyelvtanfolyamért két dologgal is fizetünk, egyrészt a pénzünkkel, másrészt az időnkkel. Ha az anyagiakon nagyon spórolnunk kell, akkor általában lényegesen több időt kell áldoznunk a nyelvtudás megszerzésére. Ezt mindenki a saját lehetőségei szerint kell, hogy mérlegelje.
A csoportos óradíjakat a nyelviskolák a csoport létszámának függvényében állapítják meg. Figyeljünk, hogy az iskola vállaljon garanciát arra az esetre, ha a csoportlétszám a tanfolyam közben lecsökken: ez ne járjon a tanfolyamdíj emelkedésével!

  • Tárgyi feltételek

Lehetőség szerint légkondicionált, nyelvoktatásra kialakított tantermek.
Pozitívum, ha van projektor, interaktív tábla, ingyenes wifi.

  • Hangulat

Abban leszel sikeres, amit szívesen is csinálsz, ezért fontos, hogy jól érezd magad. A barátságos hangulatot az ügyfélszolgálat és a tanárok közössége tudja - Veled együtt - megteremteni.